Čabárna 2023

Čabárna 2023
19. 09. 2023

Ekologická výchova a osvěta trochu jinak … 

Ekologická výchova a osvěta trochu jinak … 

Letos v září se opět uskutečnil třídenní pobytový výukový program žáků 9. ročníku v Naučném středisku ekologické výchovy Kladno – Čabárna. Ubytování bylo zajištěno v krásné budově ekocentra, kterou vystavělo statutární město Kladno v roce 2009. Budova je koncipována jako nízkoenergetický dům, je napojena na malou biologickou čističku odpadních vod a patří k ní rozlehlý sad. S ohleduplným přístupem k životnímu prostředí se zde setkáte na každém kroku. Všechny pokoje jsou vybaveny pěkným nábytkem z různých typů dřeva (najdete zde např. pokoj třešňový, smrkový, jasanový, modřínový aj.).  

Ve středu 13. září žáci navštívili Záchrannou stanici pro zraněné živočichy AVES, ve které pomáhají zraněným a opuštěným živočichům z volné přírody. Po jejich uzdravení je pouští zpět do přirozeného prostředí. Navíc se také podílejí na záchovných programech ohrožených druhů živočichů a chovají původní česká plemena domácích zvířat. Mimo jiné jsme zde viděli zde několik druhů sov a dravců, společenského krkavce Karla, ale také volně pobíhající všudypřítomné králíky. Některá domácí hospodářská zvířata si mohli také nakrmit. Po prohlídce záchranné stanice se žáci formou soutěže seznámili s NS Čabárna.  

Druhý den dopoledne žáky čekal výukový program „Život ve vodě a kolem ní, během kterého si vyzkoušeli roli výzkumníků. Prozkoumali život v drobných tocích v okolí střediska, vyzkoušeli si určit čistotu vody a další zajímavá měření. Seznámili se s některými živočichy kolem vody a zamysleli se nad jejich přizpůsobeními životu ve vodě. Během programu se střídali na jednotlivých stanovištích. 

Odpoledne se neslo v soutěžním duchu. Proběhla soutěžní hra plná úkolů a překážek „Pevnost Boyard“. Byl to příjemně strávený čas, ve kterém se všichni dobře pobavili. 

Zbytek odpoledne jsme vyplnili vycházkou do okolí ekocentra.  

Zaměstnanci NSEV se o nás skvěle starali, také jídlo bylo výborné. Žáci ocenili i dostatek volného času, který mohli strávit podle svého, třeba při hraní ping-pongu či míčovými hrami venku. Letos nám počasí opravdu přálo, strávili jsme tu spolu krásné slunečné dny. Všichni jsme si pobyt opravdu užili a došlo i na oblíbený táborák. 

M. Lüftnerová