Týden mediální vzdělávání 2023

30. 05. 2023

Týden mediálního vzdělávání na 2.ZŠ

Média nás obklopují a prostupují všemi sférami života nejen nás dospěláků. K dobré orientaci v mediálním světě tedy potřebujeme určité znalosti a dovednosti. Kritické myšlení a mediální gramotnost se stávají klíčovými kompetencemi pro život.  

K jejich rozvoji  se v posledním květnovém týdnu naše škola zapojila do Týdne mediálního vzdělávání pořádaného  programem Jeden svět na školách. Letošní ročník byl zaměřen na to, jak vznikají zprávy, co obnáší poctivá novinářská práce, v čem spočívá její hodnota a jak média analyzovat.  

Každý vyučující si mohl pro žáky vybrat jednu z mnoha nabízených aktivit. Pro první i druhý stupeň byly v nabídce filmy a k nim zpracované další aktivity v podobě pracovních listů, diskusních kroužků atd. Žáci se učili klást si pět klíčových otázek - Kdo? Co? Komu? Jak? Proč? a rozvíjeli tak vedle mediální gramotnosti také  kritické myšlení. Zjišťovali, jak pracují novináři, jak rozeznat věrohodné informace, pracovali s nejrůznějšími druhy zpráv. 

Část vyučujících, především na 1. stupni, se zapojila výběrem druhé možnosti a   vybrala si z nabízených aktivit na téma bezpečná orientace v digitálním světě - cookies, hesla, online hry, lajky, reklama na internetu atd.   

Nabyté znalosti mohli žáci po celý týden ověřit ve velkých školních hrách. Ti mladší si zahráli klasickou hledačku úkoly/otázky  a odpovědi. Ti starší se mohli zapojit do QR hry. Z odevzdaných odpovědí pak bylo vylosováno 10 výherců. 

Žáci si užili zajímavá témata a učitelé ocenili odborně připravená témata.  

J. Čečrdlová