Čabárna 2021

Čabárna 2021
15. 09. 2021

Letos v září se opět uskutečnil třídenní pobytový výukový program žáků 9. ročníku v Naučném středisku ekologické výchovy Kladno – Čabárna.

Dny v přírodě ...

Letos v září se opět uskutečnil třídenní pobytový výukový program žáků 9. ročníku v Naučném středisku ekologické výchovy Kladno – Čabárna. Ubytování bylo zajištěno v krásné budově ekocentra, kterou vystavělo statutární město Kladno v roce 2009. Budova je koncipována jako nízkoenergetický dům, je napojena na malou biologickou čističku odpadních vod a patří k ní rozlehlý sad. S ohleduplným přístupem k životnímu prostředí se zde setkáte na každém kroku. Všechny pokoje jsou vybaveny pěkným nábytkem z různých typů dřeva (najdete zde např. pokoj třešňový, smrkový, jasanový, modřínový aj.).

Ve středu 15. září žáci 9. A navštívili Záchrannou stanici pro zraněné živočichy AVES, ve které pomáhají zraněným a opuštěným živočichům z volné přírody. Po jejich uzdravení je pouští zpět do přirozeného prostředí. Navíc se také podílejí na záchovných programech ohrožených druhů živočichů a chovají původní česká plemena domácích zvířat. Mimo jiné jsme zde viděli zde několik druhů sov a dravců, společenského krkavce Karla, ale také volně pobíhající všudypřítomné králíky. Některá domácí hospodářská zvířata si mohli také nakrmit. Po prohlídce záchranné stanice se žáci formou soutěže seznámili s NS Čabárna.

Druhý den dopoledne žáky čekal výukový program „Vynálezy přírody“. Program ukázal velkou škálu vědeckých vynálezů, které jsou inspirovány jevy z přírody. Žáci se dozvěděli, kde se nechali inspirovat vynálezci suchého zipu, vrtulníku nebo třeba vlnitého plechu a některé vynálezy si sami i ověřili. Zážitkem jistě byla také vlastnoruční výroba papíru, který si potom odvezli domů.

Odpoledne se neslo v soutěžním duchu. Proběhla soutěžní hra o krajině a přírodě České republiky s názvem „Máme rádi Česko“. Žáci byli rozděleni do skupin a soutěžili v různých disciplínách (poznávání hlasů zvířat, slepá mapa, kreslení na tabuli, „bomba“). Byl to příjemně strávený čas, ve kterém se všichni dobře pobavili.

Zbytek odpoledne jsme vyplnili prohlídkou terénu v nedalekém okolí ekocentra.

Zaměstnanci NSEV se o nás skvěle starali, také jídlo bylo výborné. Žáci ocenili i dostatek volného času, který mohli strávit podle svého, třeba při hraní ping-pongu či míčovými hrami venku. I když letos počasí nebylo tak příznivé, všichni jsme si pobyt opravdu užili.

M. Lüftnerová