Čabárna 2020 (5.C)

Čabárna 2020 (5.C)
25. 09. 2020

Babí léto v NSEV Kladno - Čabárna

Ve středu 23. 9. 2020 jsme se s celou třídou vypravili na poznávací pobyt v kladenské Čabárně. Cestou nám paní učitelka s paní asistentkou rozdaly třídní mikiny, na které jsme se všichni moc těšili, a podle kterých jsme byli dobře rozpoznatelní.

Po příjezdu nás, krom divokých králíků pasoucích se volně v okolí, přivítal pan Hora a seznámil nás s krásným nízkoenergetickým domem, v němž jsme byli ubytováni. Prostředí uvnitř i v okolí domu bylo velice příjemné, čisté a z každého jeho koutu na nás dýchala příroda.

Díky panu Horovi a dalším zaměstnancům NSEV Čabárna jsme se dozvěděli spoustu informací o vodě, její čistotě a živých vodních organismech, které jsme vlastnoručně lovili v místním jezírku, rybníčku a potoce. Měli jsme možnost prohlédnout si záchrannou stanici AVES a poslechnout si příběhy některých zvířátek, o která se zde starají. Bavilo nás pozorovat vodní ptactvo, neposednou vydru a zvědavou kavku, sledovat načepýřeného labuťáka, jenž se tvářil, že je tam pánem, krmit jehňátka, hladit poníka, sledovat klidné sovy či klapající zobáky čápů bílých. Největší úspěch ovšem sklidil mluvící krkavec Karel, který nám všem svým zdvořilým pozdravem “Ahoj, ahoj, ahoj“ vzal dech.

Součástí našeho ekologického programu byla i návštěva vodního parku a výroba ptačích krmítek, která poslouží ptáčkům v zimních měsících. Trochu času jsme si našli i na učení, procházku po okolí, deskové či sportovní hry nebo film. I počasí nám přálo, užívali jsme babího léta, takže téměř veškeré aktivity probíhaly venku na čerstvém vzduchu, což bylo úžasné. Déšť nás doprovázel až v pátek na zpáteční cestě, což už nám vůbec nevadilo a vyprahlé kladenské krajině určitě prospělo.

Výlet jsme si všichni moc užili a rádi se sem budeme vracet. Děkujeme a zdravíme na Čabárnu!

Třída 5. C, M. Fukárková a H. Opltová