Abeceda peněz 2024

Abeceda peněz 2024
10. 05. 2024

Projekt Abeceda peněz

Žáci 4.C si zkusili být pár měsíců „jako dospěláci“ a hospodařili ve vlastní firmičce ….., přečtěte si, jak to všechno začalo….

Paní učitelka Radka Koubová přihlásila naši třídu do projektu České spořitelny Abeceda peněz. Měli jsme možnost si vybrat ze dvou variant - teoretické nebo praktické. My jsme si vybrali praktickou verzi Podnikavá třída, jejíž podstatou bylo si vše vyzkoušet „naživo“.

Založili jsme firmu, hlasovali jsme o jejím názvu a logu, nominovali jsme žáky třídy do různých funkcí, a tak jsme kromě ředitele a účetního měli také kreativce, IT poradce nebo tři tiskové mluvčí…. Po dobu pěti měsíců jsme hospodařili s naším vstupním kapitálem 3 000 Kč, který nám poskytla spořitelna. Vymýšleli a vyráběli jsme jarní výrobky, které postupně zaplňovaly každý kout naší třídy. Promýšleli jsme strategii prodeje, reklamu, stanovovali jsme ceny výrobků, založili jsme i eshop…..zkrátka pracovali jsme pilně a s chutí. Za dobu trvání projektu jsme vyrobili 48 různých výrobků. Téměř tisíc kusů. Zapojili se i rodiče a prarodiče. Dodali nám např. dřevo, včelí plástve, vlnu, někdo i hotové výrobky.

Ve třídě jsme pracovali ve skupinách, pomáhali jsme si navzájem, zjistili jsme o sobě spoustu nového. „Ten umí to a ten zas tohle a všichni dohromady uděláme moc“ se zpívá v jedné písni a my jsme se přesvědčili, že je to tak.

Nejvíc jsme se všichni těšili na náš Jarní jarmark. Navzdory aprílovému počasí jsme si prodej  výrobků užili. Moc děkujeme rakovnické knihovně, která nám zapůjčila a postavila stánek. Bez něj by to určitě nebylo ono. Krásně se v něm vyjímaly naše ovečky, kuřátka, záložky, brože, čelenky, svíčky……Velký úspěch měly také balónky, párky v rohlíku a sladké pečivo od maminek. Prodali jsme téměř všechny výrobky a teď se radujeme z úžasného výdělku, který jsme si ani ve snu nepředstavovali. Za vydělané peníze pojedeme na výlet, na památku si objednáme třídní mikiny a užijeme si také „firemní párty“ s rodiči na Tyršově koupališti.

Skvělý výsledek výstupní kvízu finanční gramotnosti potěšil nejen paní učitelku, ale i naši koordinátorku z České spořitelny paní Večeřovou. Vynaložená energie se vyplatila.

Tento zážitek a získané zkušenosti už nám nikdy nikdo nevezme. A kdyby se někdo chtěl inspirovat, může si prohlédnout kroniku naší firmy Žáci v akci.