Ekokurz - Čabárna 2022

16. 09. 2022

Ekologie trochu jinak …

Letos v září se opět uskutečnil třídenní pobytový výukový program žáků 9. ročníku v Naučném středisku ekologické výchovy Kladno – Čabárna. Ubytování bylo zajištěno v krásné budově ekocentra, kterou vystavělo statutární město Kladno v roce 2009. Budova je koncipována jako nízkoenergetický dům, je napojena na malou biologickou čističku odpadních vod a patří k ní rozlehlý sad. S ohleduplným přístupem k životnímu prostředí se zde setkáte na každém kroku. Všechny pokoje jsou vybaveny pěkným nábytkem z různých typů dřeva (najdete zde např. pokoj třešňový, smrkový, jasanový, modřínový aj.).

Ve středu 14. září žáci navštívili Záchrannou stanici pro zraněné živočichy AVES, ve které pomáhají zraněným a opuštěným živočichům z volné přírody. Po jejich uzdravení je pouští zpět do přirozeného prostředí. Navíc se také podílejí na záchovných programech ohrožených druhů živočichů a chovají původní česká plemena domácích zvířat. Mimo jiné jsme zde viděli zde několik druhů sov a dravců, společenského krkavce Karla, ale také volně pobíhající všudypřítomné králíky. Některá domácí hospodářská zvířata si mohli také nakrmit. Po prohlídce záchranné stanice se žáci formou soutěže seznámili s NS Čabárna.

Druhý den dopoledne žáky čekal výukový program „Ptačí svět“, během kterého se vydali do úžasného ptačího světa. Poznali zajímavosti ptačího těla, nahlédli do ptačích příbytků a zjistili, co ptáky čeká na dlouhých tahových cestách a co nám chtějí říci svými hlasy.

Odpoledne se neslo v soutěžním duchu. Proběhla soutěžní hra o krajině a přírodě České republiky s názvem „Máme rádi Česko“. Žáci byli rozděleni do skupin a soutěžili v různých disciplínách (poznávání hlasů zvířat, slepá mapa, kreslení na tabuli, „bomba“). Byl to příjemně strávený čas, ve kterém se všichni dobře pobavili.

Zbytek odpoledne jsme vyplnili vycházkou do okolí ekocentra.

Zaměstnanci NSEV se o nás skvěle starali, také jídlo bylo výborné. Žáci ocenili i dostatek volného času, který mohli strávit podle svého, třeba při hraní ping-pongu či míčovými hrami venku. I když letos počasí nebylo tak příznivé, všichni jsme si pobyt opravdu užili a nakonec došlo i na oblíbený táborák.

M. Lüftnerová