Příroda ve které žijeme 2021

Příroda ve které žijeme 2021
21. 12. 2021

Příroda, ve které žijeme

V letošním školním roce se naše škola opět zúčastnila soutěže „Příroda, ve které žijeme“. Letos proběhl již pátý ročník s tématem „Změny v naší krajině“. Tuto přírodovědnou soutěž organizuje Naučné středisko ekologické výchovy Kladno-Čabárna a je podpořena Středočeským krajem.

Celá soutěž probíhala od září do prosince v pěti kolech. Žáci museli projít několika vědomostními testy a také splnit praktické úkoly. Na závěr připravili projekt, ve kterém představili vybranou lokalitu se zaměřením na její proměnu v posledních 60 letech. Do finálového kola, které se konalo ve středu 15. prosince 2021, se probojovaly 2 naše skupiny. První skupina žáků z 8. A ve složení Terezka Pánková, Adam Oplt, Štěpán Fukárek a Dan Vožeh. Druhá skupina žáků z 9.A – Gábina Uriková, Lucka Mikešová, Honza Vašek a Tomáš Mach. Čekala na ně velká konkurence v podobě slánského a kladenského gymnázia.

Vzhledem k zhoršené epidemiologické situaci se organizátoři rozhodli uspořádat finále v online podobě. Pro spojení skupin byl využit program Zoom, díky kterému se žáci z jednotlivých týmů viděli a slyšeli alespoň prostřednictvím počítačové obrazovky. Nicméně na náročnosti to vůbec neubralo, týmy si musely poradit s nelehkým závěrečným vědomostním testem, poznávačkou a na závěr i prezentací zpracovaných projektů.  
Obě skupiny se se všemi částmi popraly velmi dobře a nakonec se umístily na krásném 2. (žáci 8. A) a 3. místě (žáci 9. A). Všichni soutěžící si zaslouží velkou pochvalu – nejen, že prokázali, jak rozsáhlé znalosti o přírodě mají, ale především této soutěži obětovali opravdu velké množství svého volného času. 

Gratulujeme a děkujeme za výbornou prezentaci naší školy ve Středočeském kraji. 

M. Lüftnerová