Rok 2020-2021 s J. A. Komenským

Rok 2020-2021 s J. A. Komenským
15. 10. 2021

Rok s J. A. Komenským

cíl: Osvojit si prostřednictvím různých forem práce údaje o životě a díle Jana Amose Komenského.

předměty: česká jazyk a literatura, dějepis

Ve školním roce 2020/2021 jsme si s žáky 7. D v hodinách dějepisu a českého jazyka připomněli Národní oslavy životních výročí J. A. Komenského (1592−1670), které připadají na roky 2020−2022. Některé aktivity jsme hravě zvládli v době dálkové výuky, jiné při prezenční výuce.

Na listopad 2020 připadlo čtyřsté výročí bitvy na Bílé hoře, bitvy u Rakovníka a tak jsme si v přímé online hodině dějepisu tyto události připomněli. Navázali jsme povídáním o době pobělohorské. Právě zde se žáci prostřednictvím práce s textem stručně seznámili s životem a dílem J. A. Komenského a v rámci navazujícího dobrovolného úkolu pak o něm samostatně vyhledávali další informace a zpracovali pracovní list.

Od začátku února 2021 jsme zařadili čtenářskou aktivitu v dálkové výuce. Scházeli jsme se každé úterý večer v on-line prostředí ke společnému čtení  knihy Kláry Smolíkové, S Komenským do komiksu. Přes týden jsme si ji vždy předali a v online hodině četl jeden z nás. Předčítání bylo doplněno čtením komiksových částí knihy,  které byly nascanovány a  v online prostředí prezentovány. Štafetově jsme knihu zvládli přečíst za dva měsíce. Zároveň jsme si povídali o knihách, které právě čteme, velmi nenásilně jsme se věnovali  rozvoje čtenářství – hlavní postava, jazyk literárního díla, prostředí, v němž se děj odehrává atp.

V květnu nás čekalo zopakování slohového útvaru životopis a tak jej všichni psali právě o J. A. Komenském.  V červnu pak byla jedna z posledních hodin českého jazyka věnována shrnutí toho, co jsme se o Komenském dozvěděli a to prostřednictvím vytváření „falešných“ profilů J. A. K. v aplikaci Fakebook.

J. Čečrdlová a 7.D