Čtyři z jednoho města 2017

Čtyři z jednoho města 2017
03. 05. 2017

Nejlepší ze čtyř z jednoho města

Ve středu 3. května oslavil rakovnický Dům dětí a mládeže 65 let své existence. Odpolední přehlídce v Tylově divadle předcházela akce pro žáky 2. stupně tří základních škol a rakovnického gymnázia ve sportovní hale.

Projekt 4 z jednoho města se uskutečnil po pěti letech od jeho premiéry. Každá ze zmíněných školních institucí vyslala do boje dva reprezentanty šestých, sedmých, osmých a devátých tříd.

Osmičku žáků doprovázených učitelským „kapitánem“ čekaly vědomostní a dovednostní úkoly. Zejména ty sportovní překypovaly vtipem – běh v ploutvích, jízda vsedě na skateboardu za pomoci odrážení se zvony na čistění WC, štafetové předávání kuželky vleže na zádech švihem sounož nebo „housenka“ v kleče, kdy se všichni účastníci drželi za kotníky a nesměli se při pochodu do cíle roztrhnout…

Pro zisk bodů však byly klíčové hlavně znalostní soutěže. Týmy si vybíraly otázky podle složitosti od 1 do 5 bodů z oblasti kultury, historie, společnosti, zdraví, přírody, pohádek nebo sportu.

Reprezentanti 2. základní školy čelili otázkám na počet členů Rychlých šípů, na plyn, který v těle rozvádí krev, na počet krčních obratlů člověka a žirafy, na významnou českou gymnastku a funkcionářku, na složení triatlonu a na město, kde se každoročně předává Nobelova cena.

Naprosto rozhodující pro celkový výsledek však byla otázka „Při kolika stupních zamrzá mořská voda?“. Náš tým se spletl o pouhopouhou jednu desetinu stupně mimo toleranci. Naštěstí, porota složená z ředitelky DDM Zdeňky Jirkové, místostarosty Miroslava Samaše, zpěváka Milana Zimmermanna a šéfredaktora Raportu Pavla Skleničky byla benevolentní a odpověď uznala.

Jan Olšiak a Julie Ketmanová z 6. A, Rostislav Mates a Lucie Daňková ze 7. A, Karolína Cvaková (8. A), Adam Kulhánek (8. C) a Tomáš Hornof s Katkou Khunovou z 9. A propukli v nadšení – tím pádem jsme jako jediní zodpověděli správně všechny otázky! O bod jsme tak porazili 1. ZŠ a v soutěži zvítězili. Bronz si odnesli studenti GZWR, na 4. místě pak skončila 3. ZŠ.

To však nebyla jediná sladká tečka na závěr. Jak podotkl místostarosta Samaš, v soutěži zvítězili vlastně všichni – a všichni si také pochutnali na vynikajících dortech, které upekli studenti ISŠ Rakovník.

Marek Bradáč

Čtyři z jednoho města 2017