Geologická olympiáda 2017

Geologická olympiáda 2017
03. 04. 2017

Geologická olympiáda 2017

V pondělí 3. 4. 2017 jsme zamířili do Prahy na krajské kolo geologické olympiády. To se konalo v budově České geologické služby. Na pohled nenápadná budova nás ze začátku moc nezaujala, ale po několika minutách jsme si se zájmem prohlíželi její vybavení. Hlavní „atrakcí“ se stalo několik geologických kladívek.

Soutěž jsme začali poznáváním minerálů, hornin a zkamenělin. Celkem jsme jich měli určit padesát. Některé jsme poznali hned, nad jinými jsme si lámali hlavy delší dobu. Po uplynutí časového limitu jsme dostali kratší přednášku o Českém masívu spojenou se stručnou prohlídkou budovy. Následoval písemný test a poté jsme dostali pauzu na oběd.

Po jídle jsme si udělali menší kulturní prohlídku Prahy a zašli do Muzea diamantů, kam jsme díky ČGS měli vstup zdarma. Nad krásou vystavených šperků se nám tajil dech. Navíc jsme se dozvěděli i něco o zpracovávání diamantů.

Pak ale nadešel čas vyhlášení výsledků. Sice jsme se neumístili na žádném z prvních tří míst, ale s prázdnou jsme neodešli. Dostali jsme diplom za účast, několik brožurek a rodinnou vstupenku do Muzea diamantů, ale největší překvapení se skrývalo v maličké krabičce. Každý z nás dostal malý žlutý diamant pro štěstí!

Celý den jsme si moc užili a překvapení nakonec nás velice potěšilo. A dokonce jsme se i něco málo přiučili.

Eliška Svobodová, IX.A

Geologická olympiáda 2017