Geologická olympiáda 2023

Geologická olympiáda 2023
28. 04. 2023

Celostátní kolo v geologické olympiádě.

Geologická olympiáda

Republikové kolo

Ve dnech 25.-28. dubna se konalo celorepublikové kolo geologické olympiády v Ochoze u Brna. Díky svému úspěchu v okresním a krajském kole jsem měla možnost se této soutěže zúčastnit. Večer po příjezdu jsme dostali informace o průběhu následující akce, zahráli jsme si hry s geologickým tématem a šli spát, abychom byli odpočatí. Ráno jsme měli budíček v 7 hodin, nasnídali se a pak vše začalo.

Soutěžili jsme ve dvou kategoriích; kategorie A pro základní školy a kategorie B pro střední školy. Soutěž měla dvě části; poznávání hornin, minerálů, zkamenělin, geologických struktur, krystalických soustav a vzniku jednotlivých terénů, a několik písemných testů na krasové jevy a tektoniku. Odpoledne jsme se za odměnu šli podívat na krápníkovou výzdobu Ochozské jeskyně a večer se ohřáli u táboráku. Další den jsme si udělali celodenní výlet do tamější pískovny a na propast Macochu a večer už jen napínavě čekali, jak vše dopadne. Ani jsem nečekala, že se na republikovém finále umístím v první desítce!

Abych to na závěr zhodnotila vlastními slovy, se svým výkonem jsem spokojená a chtěla bych popřát mým následovníkům v tomto oboru hodně štěstí.

Tereza Pánková, 9.A

Krajské kolo

V pondělí 27. března 2023 proběhlo v Muzeu Českého krasu v Berouně krajské kolo Geologické olympiády. Tuto soutěž pořádá Masarykova univerzita v Brně ve spolupráci s Českou geologickou službou, Asociací galerií a muzeí a dalšími organizátory v jednotlivých krajích.  

Naše škola se této soutěže pravidelně účastní od samého počátku jejího vzniku  - letos proběhl již 8. ročník. Pro postup do krajského kola bylo nutné uspět v kole školním a následně okresním. To se podařilo Tereze Pánkové z 9. A. Měla tak možnost strávit celý den v jedné z krásných historických budov přímo na berounském náměstí. Všechny účastníky čekal písemný test geologických znalostí a poznávání vzorků minerálů, hornin a zkamenělin. Navíc také navštívili stálou expozici Geopark Barrandien.  

Výsledky celodenního snažení byly vynikající. Terezka Pánková zvítězila! V konkurenci nižších gymnázií a vyhlášených „geoškol“ z celého kraje je to ohromný úspěch. Tereza tak vybojovala postup do celostátního kola, které se uskuteční koncem dubna v Moravském krasu. 

Tereze patří velká pochvala a poděkování za snahu a čas, který olympiádě věnovala. Budeme jí i dále držet palce! 

Díky za výbornou reprezentaci naší školy …. opět se jméno 2. ZŠ Rakovník objeví v celostátním finále této soutěže. 

M. Lüftnerová

Geologická olympiáda 2023