Informace k provozu školy a testování od 1. 9. 2021

Informace k provozu školy a testování od 1. 9. 2021
23. 08. 2021

Vážení rodiče, žáci,

přinášíme organizační informace, které vycházejí především z manuálu MŠMT a Ministerstva zdravotnictví k provozu a testování ve školách a školských zařízeních ve školním roce 2021/2022 a podmínek naší školy.

Vstup do budov školy a školní družiny

  • Nejsou stanovena žádná závazná plošná pravidla pro organizaci vstupu žáků do budovy školy a pohybu osob před budovou školy.
  • U vstupu do budov školy a školní družiny jsou k dispozici prostředky k dezinfekci rukou.
  • V co nejkratším čase po příchodu do budovy si každý žák důkladně umyje ruce vodou a mýdlem v dávkovači, popřípadě provede dezinfekci rukou, a následně dodržuje hygienu rukou po celou dobu svého pobytu ve škole.
  • Každá osoba (žáci, zaměstnanci, třetí osoby) je povinna si při vstupu do budovy školy a ve společných prostorech zakrýt dýchací cesty, a to takovým ochranným prostředkem dýchacích cest, který je uveden v aktuálně platném mimořádném opatření MZd (respirátor, u žáků minimálně zdravotnická rouška). Z povinnosti nosit ochranu dýchacích cest jsou plošně vyjmuty osoby s poruchou intelektu, s poruchou autistického spektra, a kognitivní poruchou nebo se závažnou alterací duševního stavu, jejichž mentální schopnosti či aktuální duševní stav neumožňují dodržování tohoto zákazu, dále osoby, které nemohou mít ze závažných zdravotních důvodů nasazen ochranný prostředek dýchacích cest, a jsou schopny tuto skutečnost prokázat lékařským potvrzením; tyto osoby jsou však povinny mít nasazen jiný ochranný prostředek dýchacích cest podle tohoto opatření, který je v lékařském potvrzení specifikován, vyjma případů, kdy je v lékařském potvrzení výslovně uvedeno, že dotyčná osoba nemůže mít nasazen žádný ochranný prostředek dýchacích cest.
  • Žádáme rodiče a další osoby, aby do budov školy a školní družiny vstupovali pouze výjimečně, nejlépe po předchozí telefonické domluvě s pedagogickými pracovníky.
  • Podle aktuálně platného ochranného opatření MZd, osoby, které se vracejí ze zemí s vysokým, velmi vysokým nebo extrémním rizikem nákazy a na které se nevztahuje některá ze stanovených výjimek (pro očkované osoby, pro osoby s prodělaným onemocněním covid-19 apod.), jsou po vstupu na území ČR povinny se nejdříve 5. den, resp. 10. den v případě návratu ze zemí extrémního rizika nákazy, nejpozději však 14. den, podrobit RT-PCR testu na stanovení přítomnosti viru SARS-CoV-2, pokud orgán ochrany veřejného zdraví výjimečně nerozhodl jinak. Do doby výsledku RT-PCR testu na stanovení přítomnosti viru SARS-CoV-2 musejí uvedené osoby setrvat v samoizolaci.

Obecné informace

  • Škola a školní družina zahájí činnost v plném rozsahu.
  • středa 1. 9. - slavnostní zahájení školního roku - vzhledem k aktuální epidemiologické situaci a předpokládané velké koncentraci osob v učebnách žádáme rodiče prvňáčků o důsledné dodržování výše uvedených pravidel pro vstup do budovy Staré pošty (respirátor, dezinfekce, …)
  • čtvrtek 2. 9. – třídnické hodiny (2. - 5. ročník do 11.30 h., 6. - 9. ročník do 12.00 h.)
  • pátek 3. 9. - vyučování dle rozvrhu
  • Před prvním příchodem do školy nebude vyžadováno prohlášení o bezinfekčnosti.
  • Škola bude průběžně aktualizovat organizační a provozní informace vzhledem k vývoji epidemiologické situace v souvislosti s covid-19.
  • Osoby s příznaky infekčního onemocnění nemohou do školy vstupovat.
  • V případě konkrétních mimořádných situací spojených s onemocněním covid-19 je škola vždy povinna postupovat podle pokynů Krajské hygienické stanice (KHS) a dodržovat všechna aktuálně platná mimořádná opatření vyhlášená pro dané území příslušnou KHS nebo plošně MZd.

Hygienická pravidla

  • U vstupu do budov školy a školní družiny, v každé učebně, oddělení, hygienickém zařízení, u tělocvičny budou k dispozici prostředky k dezinfekci rukou v nádobách s dávkovačem.
  • Po příchodu do budovy si každý žák důkladně umyje ruce mýdlem, popřípadě provede dezinfekci rukou, a následně dodržuje hygienu rukou po celou dobu svého pobytu ve škole.

Postup školy v případě podezření na výskyt nákazy covid-19

  • Škola má povinnost předcházet vzniku a šíření infekčních nemocí, včetně covid-19. Tuto povinnost naplňuje podle zákona o ochraně veřejného zdraví tím, že je povinna zajistit „oddělení dítěte nebo mladistvého, kteří vykazují známky akutního onemocnění, od ostatních dětí a mladistvých a zajistit pro ně dohled zletilé fyzické osoby (§7 odst. 3 zákona o ochraně veřejného zdraví).
  • Škola nemá povinnost aktivně zjišťovat u jednotlivých žáků příznaky infekčního onemocnění (jako je např. zvýšená teplota, horečka, kašel, rýma, dušnost, bolest v krku, bolest hlavy, bolesti svalů a kloubů, průjem, ztráta chuti a čichu apod.), ale je vhodné jim věnovat zvýšenou míru pozornost.
  • Pokud budou u žáka patrné příznaky infekčního onemocnění, škola kontaktuje zákonného zástupce a informuje ho o nutnosti bezodkladného vyzvednutí žáka a o tom, že má telefonicky kontaktovat praktického lékaře, který rozhodne o dalším postupu.
  • Žákovi s přetrvávajícími příznaky infekčního onemocnění, které jsou projevem chronického onemocnění, včetně alergického onemocnění (rýma, kašel), je umožněn vstup do školy pouze v případě, prokáže-li, že netrpí infekční nemocí. Tuto skutečnost potvrzuje praktický lékař pro děti a dorost.

Preventivní screeningové testování

  • Ve škole proběhne preventivní screeningové testování žáků s frekvencí 3krát po sobě, první test se provede ve středu 1. září (2. – 9. roč.) a ve čtvrtek 2. září (1. roč.), dále se testuje v termínech pondělí 6. září a čtvrtek 9. září 2021.
  • Žáci 1. roč., kteří se budou testovat druhý den, nejsou 1. září povinni nosit ochranný prostředek dýchacích cest po celou dobu, ale pravidla nošení ochranného prostředku se řídí obecným mimořádným opatřením k nošení ochrany dýchacích cest – tedy stejně, jak se budou řídit pravidla nošení ochranných prostředků v případě negativního výsledku testů. To znamená, že žáci nosí ochranný prostředek ve společných prostorech školy, v případě, kdy jsou usazeni, ochranný prostředek mít nemusí (týká se to všech žáků).
  • Testování v uvedených termínech bude probíhat tzv. samoodběrem a bude provedeno antigenními testy zn. GENRUI (instruktážní leták).
  • Po skončení screeningového testování bude případné další testování pokračovat pouze na lokální úrovni v návaznosti na aktuální vývoj místní epidemiologické situace.
  • Testování nepodstupují žáci, kteří splní podmínky stanovené pro bezinfekčnost po očkování (14 dnů po plně dokončeném očkování) nebo po prodělaném onemocnění covid-19 (po dobu 180 dní od prvního pozitivního testu na covid-19), případně žák, který doloží negativní výsledek testu provedeného v odběrovém místě.
  • Pokud se žák screeningovému testování nepodrobí, bude se moci prezenční výuky účastnit, ale za podmínek nastavených mimořádným opatřením Ministerstva zdravotnictví (použití ochrany dýchacích cest po celou dobu pobytu ve škole a školském zařízení apod.). Uvedená opatření budou v platnosti po dobu trvání screeningového testování.
  • Žákům, kteří mají pozitivní výsledek testování, je nadále zakázána osobní přítomnost na vzdělávání.
  • V případě testování žáků 1. - 3. ročníku je umožněna asistence při provádění testu zákonným zástupcem.
  • V případě, že žák se z jakéhokoliv důvodu odmítne testovat, nosí po celou dobu stanovenou ochranu dýchacích cest, tj. respirátor nebo roušku.
  • Pokud žák nebude přítomen na testování na začátku vyučování, ale dostaví se na vyučování později, provede si test pod dohledem pověřené osoby bezprostředně po svém příchodu.
  • V případě, že se žák dostaví v určený den testování do školní družiny před začátkem vyučování, není nezbytně nutné, aby byl test proveden při příchodu do družiny. Žák může být testován až ve škole.

Postup školy v případě mimořádných nebo karanténních opatření

  • Pokud je v důsledku mimořádných opatření (například mimořádným opatřením KHS) nebo z důvodu nařízení karantény znemožněna osobní přítomnost ve škole více než poloviny žáků alespoň jedné třídy, přechází nepřítomní žáci na distanční výuku po dobu trvání tohoto stavu. Viz § 184a odst. 1 školského zákona.
  • V ostatních případech škola nemá povinnost poskytovat nepřítomným žákům vzdělávání distančním způsobem. Škola postupuje obdobně jako při běžné absenci. V rámci organizačních možností bude škola poskytovat nepřítomným žákům studijní podporu na dálku, např. formou zasílání materiálů, úkolů či výukových plánů na dané období.
  • Obdobně se pak postupuje v případě, kdy žák odmítne jak testování, tak nošení ochranného prostředku (a nevztahuje-li se na něj mimořádným opatřením stanovená výjimka z povinnosti nosit respirátor či roušku). V takovém případě škola nemůže v souladu s mimořádným opatřením Ministerstva zdravotnictví umožnit žákovi osobní přítomnost na vzdělávání či poskytování školských služeb.

 

Více informací k testování najdete také ZDE.

V případě dotazů volejte na tel. číslo 313251260, nebo pište na e-mail brabec.z@2zsrako.cz.

Děkuji Vám za spolupráci.

Z. Brabec