Čabárna 2020

Čabárna 2020
06. 10. 2020

Trochu jiné dny na 2. ZŠ … 

Letos v září se opět uskutečnil třídenní pobytový výukový program žáků 9. ročníku v Naučném středisku ekologické výchovy Kladno – Čabárna. Ubytování bylo zajištěno v krásné budově ekocentra, kterou vystavělo statutární město Kladno v roce 2009. Budova je koncipována jako nízkoenergetický dům, je napojena na malou biologickou čističku odpadních vod a patří k ní rozlehlý sad. S ohleduplným přístupem k životnímu prostředí se zde setkáte na každém kroku. Všechny pokoje jsou vybaveny pěkným nábytkem z různých typů dřeva (najdete zde např. pokoj třešňový, smrkový, jasanový, modřínový aj.).  

Ve středu 16. září žáci 9. A navštívili Záchrannou stanici pro zraněné živočichy AVES, ve které pomáhají zraněným a opuštěným živočichům z volné přírody. Po jejich uzdravení je pouští zpět do přirozeného prostředí. Navíc se také podílejí na záchovných programech ohrožených druhů živočichů a chovají původní česká plemena domácích zvířat. Mimo jiné jsme zde viděli několik druhů sov a dravců, společenského krkavce Karla, ale také volně pobíhající všudypřítomné králíky. Po prohlídce záchranné stanice se žáci formou soutěže seznámili s NS Čabárna.  

Druhý den dopoledne žáky čekal výukový program „Člověk a zvířata“.  V první části se seznámili s fungováním záchranné stanice a také nejčastějšími úrazy zvířat. Dozvěděli se, co všechno má správná záchranná stanice mít a co potřebuje ke svému provozu.  V druhé části se ze žáků stali pracovníci záchranné stanice. Naučili se správné postupy při záchraně živočichů, vyzkoušeli si zachraňování zraněných zvířat v terénu. 

Odpoledne se neslo v soutěžním duchu. Proběhla soutěžní hra o krajině a přírodě České republiky s názvem „Máme rádi Česko“. Žáci byli rozděleni do skupin a soutěžili v různých disciplínách (poznávání hlasů zvířat, slepá mapa, kreslení na tabuli, „bomba“). Byl to příjemně strávený čas, ve kterém se všichni dobře pobavili. 

Zbytek odpoledne jsme vyplnili prohlídkou terénu v nedalekém okolí ekocentra. Pobyt jsme zakončili večerním táborákem s opékáním buřtů.  

Zaměstnanci NSEV se o nás skvěle starali, také jídlo bylo výborné. Žáci ocenili i dostatek volného času, který mohli strávit podle svého, třeba při hraní ping-pongu či míčovými hrami venku. Celou dobu nám přálo počasí, bylo nádherné babí léto s teplými slunečnými dny. Žili jsme si tak bezstarostně mimo současné dění, daleko od problémů, které nás nyní obklopují na každém kroku. Letos tak přibyl kromě výchovného a vzdělávacího přínosu akce ještě jeden aspekt, a to psychický odpočinek od všudypřítomné „krize“.  

                                             Monika Lüftnerová, učitelka 2. ZŠ

Z pera našich žáků … 

Letos naše třída 9. A dostala možnost jet do ekologického centra zvaného Čabárna. Doprovázeli nás náš třídní učitel Tomáš Lüftner a učitelka přírodopisu Monika Lüftnerová. Ve středu 14.9. jsme vyrazili a již v autobuse panovala senzační nálada. Ubytováním i prostředím jsme byli mile překvapení. Vše bylo krásné a prostorné. Celé tři dny jsme měli nabitý program. Byli jsme se podívat v nedaleké záchranné stanici, vyslechli povídání o různých úrazech zvířat a další zajímavé informace. Také jsme hráli „schovku“, fotbal, volejbal a dokonce i kroket. Poslední večer byl táborák, u kterého jsme poslouchali trampské písničky a opékali buřty. Pobyt jsme si všichni užili a teď je na čase vrátit se do školního režimu. 

Natálie Matesová a Lucie Letová, 9.A